Az élet és erő kincse a karmelita víz
Az élet és erő kincse a karmelita víz
A karmelitavizet néhány évszázaddal ezelőtt Nyugat-Európában
valóságos csodaszernek tartották, főurak, királyok használták
gyógyulásuk és egészségük megőrzése érdekében.
Franciául „Eau de Melisse des Carmes”, németül pedig
„Klosterfrau Melissengeist” néven vált ismertté.
Sajátos növénykeverék alkoholos kivonatáról van szó,
melynek legfontosabb alkotója a citromfű (Melissa officinalis L.).
Első említése 1379-ből ismertes, mikor a francia Saint-Juste
apátság karmelita nővérei citromfűből, angyalfűből
(Angelica archangelica L.) és más összetevőkből készült
orvosságot készítettek a király számára megfázás és emésztési
problémák ellen.
A párizsi szerzetesek 1611-ben kezdték gyártani az aranyat
érő cseppeket, parfümként, italként és orvosságként egyaránt
ajánlva. Terméküket majdnem két évszázadon át árulták,
pontos összetételét hétpecsétes titokként őrizték.
A 18. században csak Párizsban 42 hektáron termesztettek
citromfüvet.
A történelem viharaiban az eredeti recept feledésbe merült,
és számos alternatív verziónak adta át helyét szerte Európában.
Sok hamisítvány került kereskedelmi forgalomba.
A legegyszerűbb megoldás csak három összetevőn
(citromfű, citrom, szerecsendió) alapult, míg mások nem
kevesebb, mint tizennégy különböző növényi hozzávalót
igényeltek.
A régi leírások szerint a karmelitavizet sokféle baj
gyógyítására alkalmazták.
Ideges eredetű gyomor- és fejfájásra, szívgyengeségre,
fájdalmas görcsökre éppen úgy gyógyírt jelentett, mint hisztéria,
epilepszia, skorbut, szélütés vagy kólika esetén.
Memóriaserkentő hatást is tulajdonítottak neki. Richelieu bíboros
migrén ellen mindig magánál tartott egy üvegcsényit belőle.
Hagyományosan egy kis pohárnyi cukros vízbe vagy kockacukorra
cseppentve fogyasztották.
Elkészítése:
2,5 dl vodkát egy üvegbe kimérünk, majd hozzáadunk 3-3
evőkanálnyi szárított citromfű- és angyalfűlevelet, 1 evőkanálnyi
koriandermagot, 1 csíkokra reszelt szerecsendiót, 2 evőkanál
szegfűszeget és egy csipetnyi fahéjat.
Az üveget szorosan lefedjük, és jól összerázzuk, ezután meleg
helyen tároljuk 3 héten keresztül.
Naponta megrázzuk.
Végezetül egy másik üvegbe átszűrjük és hűvös helyen tároljuk.
Javasolt adagolása napi 20-30 csepp egy pohár vízben elfogyasztva.
(Egészségtér)
Cikkajánló