Az élet és erő kincse a karmelita víz

Az élet és erő kincse a karmelita víz


Az élet és erő kincse a karmelita víz

A karmelitavizet néhány évszázaddal ezelőtt Nyugat-Európában

valóságos csodaszernek tartották, főurak, királyok használták

gyógyulásuk és egészségük megőrzése érdekében.

Franciául „Eau de Melisse des Carmes”, németül pedig

„Klosterfrau Melissengeist” néven vált ismertté.

Sajátos növénykeverék alkoholos kivonatáról van szó,

melynek legfontosabb alkotója a citromfű (Melissa officinalis L.).

Első említése 1379-ből ismertes, mikor a francia Saint-Juste

apátság karmelita nővérei citromfűből, angyalfűből

(Angelica archangelica L.) és más összetevőkből készült

orvosságot készítettek a király számára megfázás és emésztési

problémák ellen.

A párizsi szerzetesek 1611-ben kezdték gyártani az aranyat

érő cseppeket, parfümként, italként és orvosságként egyaránt

ajánlva. Terméküket majdnem két évszázadon át árulták,

pontos összetételét hétpecsétes titokként őrizték.

A 18. században csak Párizsban 42 hektáron termesztettek

citromfüvet.

A történelem viharaiban az eredeti recept feledésbe merült,

és számos alternatív verziónak adta át helyét szerte Európában.

Sok hamisítvány került kereskedelmi forgalomba.

A legegyszerűbb megoldás csak három összetevőn

(citromfű, citrom, szerecsendió) alapult, míg mások nem

kevesebb, mint tizennégy különböző növényi hozzávalót

igényeltek.

A régi leírások szerint a karmelitavizet sokféle baj

gyógyítására alkalmazták.

Ideges eredetű gyomor- és fejfájásra, szívgyengeségre,

fájdalmas görcsökre éppen úgy gyógyírt jelentett, mint hisztéria,

epilepszia, skorbut, szélütés vagy kólika esetén.

Memóriaserkentő hatást is tulajdonítottak neki. Richelieu bíboros

migrén ellen mindig magánál tartott egy üvegcsényit belőle.

Hagyományosan egy kis pohárnyi cukros vízbe vagy kockacukorra

cseppentve fogyasztották.

Elkészítése:

2,5 dl vodkát egy üvegbe kimérünk, majd hozzáadunk 3-3

evőkanálnyi szárított citromfű- és angyalfűlevelet, 1 evőkanálnyi

koriandermagot, 1 csíkokra reszelt szerecsendiót, 2 evőkanál

szegfűszeget és egy csipetnyi fahéjat.

Az üveget szorosan lefedjük, és jól összerázzuk, ezután meleg

helyen tároljuk 3 héten keresztül.

Naponta megrázzuk.

Végezetül egy másik üvegbe átszűrjük és hűvös helyen tároljuk.

Javasolt adagolása napi 20-30 csepp egy pohár vízben elfogyasztva.

(Egészségtér)

 

Ez a cikk eredetileg a SzínesVilága magazinban jelent meg! 
További cikkeket  ITT OLVASHATSZ !


 
 

 

Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »