Vegetáriánus lasagne
Nagyon finom vegetáriánus lasagne recept, de sok időt vesz igénybe az elkészítése.
Hozzávalók:
A szószhoz: 20 dkg vöröslencse, 2-3 darab répa, 5 dl paradicsomszósz, kb. 3-4 dl víz (vagy több), kókuszolaj, fűszerek: kakukkfű, rozmaring, oregánó, só, bors, bazsalikom, kurkuma
legalább 4 különböző féle sajt
Besamelmártáshoz: 10 dkg liszt, 10 dkg teavaj, 1 liter tej
Elkészítése:
A vöröslencsét alaposan megmossuk, hagyjuk lecsepegni.
A sárgarépát megtisztítjuk, és lereszeljük kis lyukú sajtreszelőn.
Kb. 1 evőkanál kókuszolajon üvegesre pirítjuk a vöröslencsét, hozzáadjuk a reszelt répát és azzal kicsit tovább pirítjuk.
Beleöntjük a sűrű paradicsomszószt, a vizet, és hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket. Lefedve főzzük kb. másfél óráig (amíg a lencse teljesen meg nem puhul). Lehet, hogy kell még hozzáadni egy kis vizet.
Előkészítés:
A főzéstől számítva kb. 1 óra múlva előkészítjük a tepsit, a lasagne tésztát (EZT NEM KELL MEGFŐZNI!!!), kis lyukú reszelőn lereszeljük a sajtot és elkészítjük a besamelmártást.
Besamelmártás:
10 dkg teavajat olvasztunk, és hozzáadunk 10 dkg finomlisztet, kicsit barnítjuk. 1 liter tejet öntünk hozzá és sűrűre főzzük. TIPP! Sokan azt mondják, hogy a tejet lassan, és adagolva kell hozzáadni a vajas lisztes keverékhez, de ez nem igaz. Az összeset bele lehet önteni egyszerre. Amikor a besamelmártásunk sűrű lett, elzárjuk a gázt.
Tepsibe helyezés:
A tepsit én nem szoktam kivajazni.
Alulra 1 sor besamelmártás jön, arra egy réteg tészta, arra lencsés szósz, besamel, majd reszelt sajt. Utána tészta, lencsés szósz, besamel, sajt és így tovább, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A tetejére tésztát teszünk, majd ráöntjük a maradék besamelmártást. Én szoktam rászeletelni mozzarella sajt szeleteket, de ez nem szükséges.
Kb. 1-3 órát pihentetjük, attól függően mennyi időnk van.
Majd 25-30 perc alatt készre sütjük.
Sütés után, ha legalább 15-20 percig pihentetjük, akkor finomabb lesz.
Salátával tálaljuk: salátalevél, kígyóuborka, paprika, retek stb.
Forrás:
saját recept
Kép: pixabay
Ez a cikk eredetileg a SzínesVilága magazinban jelent meg!
Cikkajánló